Premiär för Barkhe – Skånes svar på Arn

Nu är det dags att lyfta fram Skånes historia. Detta landskap som under århundraden plågades av krig mellan Sverige och Danmark.
I den nya romanen Barkhes Döttrar av Bodil Mårtensson, som släpps 5 maj, möter vi Frans Barkhe, länsman som styr både Helsingborgs slottslän och sin familj med järnhand.– Den skånska historien är fascinerande. I historieböckerna är det mycket årtal, stora slag och siffror om hur många som dött. Men hur var det att leva på den tiden? Att sitta i ditt hus och inte veta om byn nästa dag skulle förvandlas till ett slagfält. De flesta skåningar befann sig högst ofrivilligt mitt i ett krig mellan två länder vars kungar såg dem som schackpjäser och kanonmat. säger Bodil Mårtensson.Frans Barkhe är länsman i Helsingborgs slottslän – ett av de mäktigaste i hela det danska riket. Efter fem döttrar hoppas han på en son. Den danske kungen hotar att avsätta Barkhe ifall denne inte lyckas få en riktig arvinge.

– Dessutom har Frans Barkhe fifflat med räkenskaperna och om han avsätts kommer kungen att kontrollera räkenskaperna. Att stjäla från kungen kan inte bestraffas på annat sätt än genom en offentlig avrättning – halshuggning, säger Bodil Mårtensson.

Efter elva framgångsrika deckare valde Bodil Mårtensson att skriva en historisk spänningsroman. Steget är inte lika långt som kan tyckas.

– Redan för femton år sedan skrev jag en historisk roman i medeltidsmiljö. Den blev aldrig utgiven och sedan kom alla deckarna i så rask följd att det projektet fick vila. Därför var det kul när jag fick kontakt med några personer som ville väcka intresset för den skånska historien. Vi enades om att börja med 1600-talet strax innan Skåne blev svenskt, säger Bodil.

Året är 1656 när boken börjar. Två år innan freden i Roskilde där Danmark avträdde Skåne (inklusive Ven), Blekinge, Halland (permanent, i freden i Brömsebro 1645 hade Sverige fått Halland på 30 år), Bohuslän, Bornholm samt Trondheims län.

– Det här är min bästa bok hittills. Det var precis som om karaktärerna tog över och förde mig ut på ett äventyr som jag inte visste riktigt hur det skulle sluta. Jag hoppas att läsarna kommer att älska boken lika mycket som jag gör, säger Bodil Mårtensson som nu påbörjat arbetet med andra delen i trilogin om Barkhe.

Bakom boken står Dahlgrens Förlag i Helsingborg. Barkhes Döttrar utkommer samtidigt i fyra format: danskt band, ljudbok (HörOpp), e-bok (Flying Bird) samt en exklusiv limiterad samlarutgåva (1656.se).

“Bodil Mårtensson visar med denna mustiga historiska berättelse att hon inte enbart behärskar
konsten att skriva spännande deckare!”
– Björn Hellberg
Fria pressbilder på Bodil Mårtensson samt bokens omslag finns att ladda ner på www.barkhe.se/pressbilderFör recensionsexemplar skicka mail till info@dahlgrensforlag.se

Titel: Barkhes Döttrar
Författare: Bodil Mårtensson
Förlag: Dahlgrens Förlag
Format: Danskt band (mjukband med flikar)
Omfång: 384 sidor
Utgivningsdag: 5 maj 2011
ISBN: 978-91-978395-7-0
Distribution: Stjärndistribution

Läs mer på bokens hemsida www.barkhe.se