Svärfar Piraten och Andra märkliga människor jag mött

Svärfar Piraten

Av Sigvard Palmqvist

Professor Sigvard Palmqvist är allmäntandläkaren som blev specialist, specialisten som blev forskare och utbildare. När han 1968 erhöll en specialtjänst som protetiker i Örebro, var han pionjär inom den landstingsdrivna specialistvården – detta var långt innan ämnesområdet oral protetik blev officiell specialitet. Den lilla kliniken i Örebro utvecklades efter hand till en specialistutbildningsklinik, och inte minst de vetenskapliga publikationerna bidrog till att placera den på den odontologiska världskartan.

Vid sidan av odontologin har Palmqvist också varit engagerad inom bl.a. idrottsrörelsen och travsporten. Detta och mycket annat har gett honom ett sällsynt stort kontaktnät inkluderande många märkliga personer, som han här berättar om.

Märkligast av dem alla var nog ändå hans svärfar, den mytomspunne författaren Fritiof Nilsson Piraten. Här avslöjas en tidigare väl bevarad familjehemlighet, nämligen vem som var mor till Fritiofs äldsta dotter, som föddes när han själv var tonåring och som direkt efter födelsen lämnades bort för adoption. Namnet på modern är av stort litteraturhistoriskt intresse. ”Gåtan Anne Horten”, den gifta kvinna som blir föremål för Herman Langes ömma känslor i den delvis självbiografiska romanen ”Tre terminer”, får här också sin slutliga lösning.

Fråga efter boken i din lokala bokhandel eller köp den på nätet:

Boken hos Adlibris >>
Boken hos Bokus >>

Ett litet förlag med stora idéer