Historiska skånska skandaler i andra delen av Barkhe-trilogin

Har historieförfalskning, anlagda bränder och arkivsabotage mörkat sanningen om Skånes väg till försvenskning? Bodil Mårtensson använder det blodiga svensk-danska kriget på 1650-talet som bakgrund för romantrilogin om Frans Barkhe, länsman på Helsingborgs slott. Nu kommer den efterlängtade andra delen. 

“Det är en berättelse om två kungars starka viljor, och människoöden i kläm mellan svensk och dansk krigsmakt. Jag tycker det är enormt spännande att gräva i vår historia. Men i första hand är det underhållning, spännande intriger mellan människor som lever i en brutal tid”, säger författarinnan Bodil Mårtensson som tidigare gjort sig mest känd för sina elva kriminalromaner om kommissarie Joakim Hill.

Den 5 juni i år är det exakt 355 år sedan Danmark förklarade det krig som gav Sverige sin södra och västra kust. Ett krig vi än idag lever i sviterna efter och som fortfarande bromsar integrationen i Öresundsregionen.
“Det är precis som om varken Sverige eller Danmark var särskilt intresserade av den skånska historien efter krigets slut. Sverige drev försvenskningen till varje pris och gjorde allt för att säkra att inga dansktrogna fanns kvar i livet. När Danmark slutligt gett upp hoppet om att återerövra Skåne vände man ryggen mot sundet”, säger Bodil Mårtensson.

Förra året kom Barkhes döttrar, första boken i trilogin, och denna vecka släpps fortsättningen Barkhes son. Böckerna kan ses som ett sätt att återuppväcka intresset för den skånska historien och har kallats “Skånes svar på Arn”. 
“Det finns oerhört mycket spännande att berätta. Som författare är det extra kittlande när man upptäcker att mycket dokumentation har förstörts genom mystiska bränder i arkiv, både i Helsingborg och Stockholm. Vad har man velat dölja? Svenskarna lade mycket energi på att riva hela Helsingborgs slott och lämnade bara Kärnantornet, kanske som ett sätt att markera att danskarnas makt var bruten”, säger Bodil.
Samtidigt som Barkhes son kommer släpps även Barkhes döttrar i pocket.
“Vi räknar med att Barkhes döttrar och Barkhes son blir sommarens givna strandläsning. Framför allt på alla de stränder som Sverige fick i samband med freden i Roskilde 1658”, säger förläggaren Sölve Dahlgren.

Om Barkhes son:
Barkhe, herre över Helsingborgs mäktiga slottslän, befinner sig plötsligt mitt i krigets heta strider. Nya hustrun Maria Perle af Küstrin är gravid efter att Barkhe våldtagit henne. Han måste desperat få en son. Han har tidigare till sin besvikelse fem döttrar. Näst äldsta dottern Magde flyr, tillsammans med en snickarlärling, från ett tvångsäktenskap över småländska gränsen in i fiendelandet Sverige. De finner en fristad, men priset de får betala blir högt. Samtidigt vill många se Frans Barkhe död. Svenske överstelöjtnanten Gustaf Ehnhjärta är en av dem. Han brinner för att hämnas svärsonen som Barkhe låtit avrätta under grymma former.

Bodil Mårtensson, deckardrottningen som tog hela Skåne med storm i den historiska spänningsromanen Barkhes döttrar, är tillbaka med andra delen i trilogin om familjen Barkhe. En gripande skildring av människors liv i det krigshärjade 1650-talets Skåne.
Utgivningsdatum: 25 maj 2012

Läs mer om Barkhes döttrar på
www.barkhe.se

Pressbilder hittar du på
www.barkhe.se/pressbilder